(SIARAN AKHBAR) Bicara Pasca PRU14 : "Malaysia Baru: Adakah Rakyat Boss?"

Title_Header_Bicara.PNG

Bicara Pasa PRU14 : "Malaysia Baru: Adakah Rakyat Boss?"

ROSE akan menganjurkan siri ceramah dan forum awam pada akhir bulan ini  di tiga (3) lokasi berbeza iaitu Siburan, Petra Jaya dan bandar Kuching.

Pilihan raya umum baru-baru ini yang menyaksikan perubahan kerajaan untuk kali pertama dalam sejarah Malaysia dan telah dikatakan sebagai bukti kuasa rakyat dalam membawa hal ini walaupun ada halangan yang dilemparkan dalam perjalanan mereka seperti hari pengundian pertengahan minggu yang tidak dapat dijelaskan. Sememangnya sentimen rakyat pasca 509 adalah tinggi dan nampaknya minat dan kesanggupan  oleh orang biasa,  tua dan muda untuk membincangkan subjek politik dan tadbir urus yang baik. Sudah tentu perubahan dan musim peralihan perubahan kerajaan juga membangkitkan bukan sahaja harapan tetapi juga kegelishan. Sebagai contoh, mereka mengawasi dengan gelisah untuk ahli kabinet penuh yang akan didedahkan oleh PM baru, orang muda secara umum ingin mendapatkan diri mereka berdaftar sebagai pengundi.

Untuk  kesedaran tentang kuasa rakyat, bicara dan  forum pasca PRU14 ini  akan membantu sesiapa yang berminat mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai apa yang telah berlaku di peringkat nasional termasuk Sarawak semasa PRU14. Walaupun kerajaan PH mendapat kerusi majoriti di Parlimen mereka tidak menang undi popular. Ia juga dilaporkan bahawa hanya 30%  pengundi Melayu-Islam menyokong PH berbanding dengan 70% yang tidak. Selain dari trend pengundian dan impak yang mungkin berlaku pada pilihan raya negeri Sarawak yang akan datang pada tahun 2021, tujuan kedua ROSE adalah untuk mencari  bagaimana pengundi dan rakyat secara amnya dapat terlibat dan mengambil bahagian dalam proses membina sebuah negara Malaysia yang baru dan meneroka ke ruang demokratik yang lebih luas yang sekarang kita nampak.

Kami telah menjemput Prof Madya Dr Faisal S. Hazis seorang Felo Kanan di Institut Kajian Malaysia dan Antarabangsa (IKMAS), Universiti Kebangsaan Malaysia. Beliau juga adalah Ketua Pusat Pengajian Asia di Institut. Dia akan membentang di setiap bicara dan forum  yang dijadualkan. Dr Faisal mengkhususkan diri dalam kajian pemilihan, pendemokrasian dan informatik pedalaman. Beliau juga seorang penyelidik dan penulis yang prolifik dan beberapa karya atau penyelidikannya yang terkini termasuk memperkasakan  dan membina kapasiti masyarakat sivil di Sarawak. Diantara penerbitannya yang lebih penting ialah:

Patronage, Power and Prowess: Barisan Nasional’s Equilibrium Dominance in East Malaysia’ (2015),

Malaysia in 2014: A Year of Political and Social Ferment’ (2015),

‘Politics and Local Government in Sarawak’ (2013) and

‘Domination and Contestation: Muslim Bumiputera Politics in Sarawak’ (2012).

Beliau adalah ahli kehidupan ALIRAN, gerakan reformasi yang didedikasikan untuk keadilan, kebebasan dan perpaduan. Selain itu, Dr Faisal juga merupakan ahli jawatankuasa Pergerakan Tenaga Akademik Malaysia (GERAK) dan ahli seumur hidup  Persatuan Sains Sosial Malaysia.

Selain Dr Faisal, Ahli Parlimen yang baru dipilih  Puncak Borneo, YB Willie Monggin akan menyertai Dr Faisal menyampaikan perbentangan di Siburan.

Pada petang Sabtu (30hb Jun) Dr Faisal dan Puan Nurhanim Mokhsen, Ketua Wanita PKR Sarawak yang bertanding di kerusi Tupong semasa pilihan raya negeri lepas akan membuat pembentangan mereka.

Seorang lagi Ahli Parlimen baru untuk Bandar Kuching Dr Kelvin Yii dari DAP dan yang juga Ketua Publisiti untuk Pemuda PH Sarawak akan menyertai Faisal di Forum pada petang Ahad 1hb July.

YB See Chee How, Naib Pengerusi PKR Sarawak dan  telah berkhidmat sebagai seorang ADUN kawasan Batu Lintang untuk penggal kedua, antara  ahli panel bagi Forum. YB See juga merupakan peguam hak tanah dan penyokong seumur hidup masyarakat orang asal  dan merupakan kolumnis bagi Borneo Post.

Berikut adalah butiran untuk setiap perbincangan.

Bicara Pasca PRU14

(Siri 1)

29th June

(friday night)

Time:7pm-9.30 pm 

Tamu Hall, Eastern Mall, Siburan

Speakers:

Dr Faisal

 YB Willie Monggin

Bicara Pasca PRU14

(Siri 2)

30th June (Sat night)

Time: 7pm to 9.30 pm

Function Room Samudera Inn,

Jln Nanas, Kuching

Dr Faisal

Puan Nurhanim Mokhsen

 

Forum Pasca PRU14 (Finale)

“Malaysia Baru; Adakah Rakyat Boss?”

1st July 2021 (Sunday afternoon)

Time: 2pm to 5.30 pm

Pua Kumbu Room,

Lot 10 Boutique Hotel, Jln Central, Kuching.

Dr Faisal

YB See Chee how

YB Kelvin Yii

 

 

 

Jawatankuasa Penganjur menjemput semua orang awam untuk datang dan menghadiri satu daripada Bicara tersebut ATAU semua perbincangan di lokasi yang berlainan. Ketiga-tiga acara akan dijalankan dalam BM dan kemasukan  adalah percuma. Jika pembaca atau orang awam mempunyai sebarang pertanyaan, anda boleh e-mel [email protected] atau hubungi Ann di 016-8604998

ROSE adalah sebuah NGO yang diilhamkan dan ditubuhkan empat 4 tahun yang lalu selepas PRU13 dan diterajui oleh rakyat biasa.  Visi kami ialah membina sebuah masyarakat civil yang  mengambil bahagian dalam process democratik- yang diperlukan unuk kemajuan bangsa dan membina Negara. Tagline kami ialah dalam bahasa swak “ MUN BUKAN KITA SIAPA GIK? MUN BUKAN KINEK TOK BILA GIK?” 

 

Kenyataan Rise of Sarawak Efforts

Bertarikh 21 Jun 2018

Contact person: Ann Teo 016-8604998

PRU14.png

Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.