Hak Mengundi Rakyat Malaysia Berusia 18 tahun; Umpama Rompakan di Siang Hari

Persatuan Pemangkin Daya Masyarakat (R.O.S.E) menolak sekeras-kerasnya keputusan SPR yang menangguhkan pelaksanaan Undi 18 dan daftar pengundi automatik (AVR) kepada September 2022. Polisi tersebut seharusnya dilaksanakan pada Julai 2021.

Meletakkan alasan penundaan kepada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tidak dapat diterima dan tidak masuk akal. SPR boleh mendapatkan maklumat pengundi yang sedia ada dalam database Jabatan Pendaftaran Negara dan agensi kerajaan yang lain.

 

Perkara ini bukannya mengenai jumlah pemilih dalam kumpulan umur 18-20 tahun yang, menurut Ketua SPR, adalah 1.2 juta. Ini mengenai hak mereka untuk  dalam memilih pemimpin-pemimpin  negara ini.

 

Kesan atau impak bagi kita di Sarawak ialah belia Sarawak dalam kategori umur ini tidak dapat memilih ADUN dan kerajaan negeri baru dalam pilihan raya negeri ke-12 akan datang yang dijangka akan diadakan sebaik sahaja Perintah Darurat berakhir pada 1 Ogos 2021. ROSE menganggarkan kira-kira 135,000 belia Sarawak dirampas hak untuk memilih dalam pilihan raya negeri akan datang berikutan penangguhan pelaksanaan UNDI18 dan AVR ini sehingga 20 September 2022.

 

Ini juga membuat pindaan Perlembagaan Sarawak November lalu sebagai satu ejekan. Suatu usul untuk meminda perlembagaan telah diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri SARAWAK November lalu iaitu menurunkan usia calon yang bertanding dalam pilihan raya negeri dari 21 tahun ke 18 tahun. Kini, hanya 1.3% (anggaran) dari keseluruhan ADUN Sarawak yang berumur 40 tahun ke bawah.

 

Sebelum pengumuman tersebut, tiada kenyataan dikeluarkan oleh SPR tentang perubahan tarikh polisi ini dilaksanakan selain daripada Julai 2021 berikutan pindaan Fasa 119 Perlembagaan Persekutuan (disokong oleh 211 ahli parlimen). Malah, tiada perubahan kenyataan meskipun pertukaran kerajaan pada Mac 2020.

 

Tarikh Julai 2021 ini disahkan oleh Menteri Undang-undang de facto, Dato ’Takiyuddin Hassan dalam sidang Parlimen November 2020 yang lalu. Menurut  Timbalan Pengerusi SPR, Dr Azmi Sharom, seperti yang dilaporkan oleh The Straits Times yang diterbitkan pada 10 Mac 2021 mengatakan bahawa "SPR berada di landasan yang tepat dalam memastikan sistem AVR dan menurunkan usia pengundian menjadi 18 akan siap menjelang Julai 2021". Pada bulan September 2019 SPR juga menyatakan bahawa ia memerlukan antara 18-24 bulan untuk pelaksanaan AVR dan Undi 18. Menjelang Sept 2022, sudah 36 bulan berlalu dan Pilihan Raya Umum ke-15 mungkin sudah diadakan.

 

Oleh itu, SPR mesti menjelaskan mengapa mereka kini memerlukan 36 bulan untuk pelaksanaan polisi ini. Mengapa buat pusingan-U secara tiba-tiba? Keadaan ini tidak akan dapat menghilangkan persepsi masyarakat bahawa mereka sengaja menunda UNDI18 dan AVR untuk kepentingan badan Eksekutif atau parti pemerintah. Jelas bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya tidak bebas dan berada dibawah pengaruh badan eksekutif. Oleh itu, kami bersetuju dengan gesaan Bersih 2.0 agar Pengerusi SPR Datuk Abdul Ghani Salleh segera meletakkan jawatan.

 

Jadi, kami menyeru kepada semua anak muda Sarawak yang berumur 21 tahun ke atas untuk mendaftar diri sebagai pemilih di Pejabat Pos terdekat atau melalui pendaftaran dalam talian SPR. Orang ramai boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai Soalan Lazim  di pautan ini di laman web kami: -

https://www.sarawakrose.org/soalan_lazim_jom_daftar_undi

 

Kenyataan Media oleh Persatuan Pemangkin Daya Masyarakat (ROSE) pada 27th Mac 2021

Showing 1 reaction

Please check your e-mail for a link to activate your account.
  • Rose Sarawak
    published this page in News & Stories 2021-04-05 09:15:30 +0800